Brainmatch

Leerproblemen oplossen door bewegen

3 maart 2016
Leerproblemen oplossen door bewegen

 

 

 

 

 

 

 

Bewegen hoort bij het leven. Een moeder die haar kind in haar draagt, is verwonderd zwangere buikals ze haar kind voor de eerste maal voelt bewegen; het bewijs van leven. Na de geboorte is er de beweging van het kind naar de borst en zijn er nog vele andere mijlpalen die allen met beweging te maken hebben. Bewegen is er vòòr de taal. Bewegen is de basis voor de ontwikkeling van het brein.

Bewegen is leren

Door bewegen ontstaan er ontelbare verbindingen in de hersenen. Bijvoorbeeld door het kruipen van een baby ontwikkelen rechter- en linkerhersenhelft zich en ontstaat samenwerking tussen beide helften. En dit is dan weer erg belangrijk voor het leren lezen later op school.

Soms kan er door allerlei redenen een  neuro-motorische onrijpheid ontstaan. Deze neuro-motorische onrijpheid kan van grote invloed zijn op leerprestaties op school! Mensen uit het onderwijs zijn hier nog te weinig van op de hoogte. Moeite met stilzitten, ongeconcentreerd zijn, verkeerde pengreep en onduidelijk schrijven en leesproblemen kunnen allen te maken hebben met een motorische onrijpheid.

Een screening kan deze onrijpheid bij een kind in beeld brengen. Bij een grote achterstand is het advies om naar een reflexintegratie therapeut te gaan. Bij milde achterstand kan een neuro-motorisch programma van dagelijks 10 minuten bewegen heel veel opleveren.

Kinderen met een leesachterstand en een neuro-motorische achterstand, kunnen na een speciaal bewegingsprogramma aanzienlijk beter lezen

Bent u nieuwsgierig geworden naar de screening en het bewegingsprogramma dat gewoon op de basisschool in te passen is, neem contact met ons op!

bewegend leren brainmatch